CHP’li Bakırlıoğlu: “Yabancı yatırımcı, emeklinin-asgari ücretlinin alın teriyle zengin oluyor”

CHP Manisa Milletvekili, Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ülkeye hızla giriş yapan dövizin yeterli karı elde ettikten aynı hızla ülkeyi terk edeceğine dikkat çekerek “Bunun faturası 10 bin lira ile geçinmeye çalışan emeklimize, evine ekmek götüremeyen asgari ücretliye çıkacak.

CHP’li Bakırlıoğlu: “Yabancı yatırımcı, emeklinin-asgari ücretlinin alın teriyle zengin oluyor”

CHP’li Bakırlıoğlu: “Yabancı yatırımcı, emeklinin-asgari ücretlinin alın teriyle zengin oluyor”

CHP’li Bakırlıoğlu: “Bu oran tefeci faizidir”

CHP’li Bakırlıoğlu: “Zengin daha zengin olurken, dar gelirli açlıkla sınanıyor”

CHP’li Bakırlıoğlu: “Göstermelik rezervle ekonomi yürütüyoruz”

CHP’li Bakırlıoğlu: “Yabancı yatırımcı, emeklinin-asgari ücretlinin alın teriyle zengin oluyor”

CHP’li Bakırlıoğlu: “Göstermelik Rezerv Ekonomimizi Beşik Gibi Sallayacak”

CHP Manisa Milletvekili, Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ülkeye hızla giriş yapan dövizin yeterli karı elde ettikten aynı hızla ülkeyi terk edeceğine dikkat çekerek “Bunun faturası 10 bin lira ile geçinmeye çalışan emeklimize, evine ekmek götüremeyen asgari ücretliye çıkacak. Parası olan zengin, daha zengin olurken; fakir vatandaş her geçen gün biraz daha fakirleşecek” dedi.

 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Bakırlıoğlu son günlerde ülkeye giren sıcak para ve olası etkilerine dikkat çekti. Merkez Bankası anketinde 12 aylık dolar tahmininin bir önceki anket döneminde yüzde 44,16 iken, bu anket döneminde yüzde 43,64 olduğuna ve yıl sonu dolar/TL beklentisinin ise 38,78 TL seviyesine gerilediğini ifade eden Bakırlıoğlu “Son beş haftada Merkez Bankası 35 milyar dolar aldı. Şu anda rezervler dolmaya başladı. Türk lirası değerli ve faiz yüksek. Bu durum doğrudan yatırım için nazlanan yabancıların sıcak para ile gelişini hızlandırıyor. Bu süreçte şirketlerde döviz borçlanmaya başladı. “ şeklinde konuştu.

Bu Oran Tefeci Faizidir

1 milyon dolar bugün Türk Lirasına çevrildiğinde 32 milyon lira ettiğini ifade eden Bakırlıoğlu şöyle konuştu: “ 32 milyon lirayı bir yıl vadeliye %55 faizle koyulduğunda bir sene sonunda yaklaşık 49 milyon lira oluyor. Merkez Bankası piyasa katılımcıları anketi 12 ay sonra doları 41,80 TL olarak tahmin ediyor. Bu tahmin doğru çıktığı takdirde 49 milyon TL bir yıl sonra dolara çevrildiğinde  yaklaşık 1.2 milyon dolar yapıyor. Yani bir yıl içinde dolar bazında %20’ye yakın bir kazanç söz konusu. Eğer dolar kuru S&P raporundaki gibi yıl sonunda 32 lira olursa da sıcak paranın kazancı, altı ayda %25’i bulabilir. Oysa aynı kişi dolarını ABD Hazine tahviline yatırsaydı; kazancı en fazla %5,3 olacaktı. Bu oran tefeci faizidir” diye konuştu.

 

Göstermelik Rezerv Ekonomimizi Beşik Gibi Sallayacak

Şu anda Türkiye’ye sıcak para aktığını ve bunun göstermelik bir rezerv artışı olduğunu söyleyen Bakırlıoğlu “Benzer bir durum daha öncede yaşanmıştı. Doğrudan sermaye ülkemizden kaçıyor ancak sıcak para girişi hızlanıyor. Kredi faizleri %60-%70 bandında. Hal böyle olunca işletmeler yabancı para ile borçlanmaya başladılar. İlerleyen günlerde bu sıcak para akışı bozulduğunda şirketlerin döviz pozisyonlarında ciddi açıklar, bozulmalar söz konusu olabilir. Olası ani döviz hareketlenmeleri gelecekte şirketleri ciddi sıkıntıya sokabilir.  Üretime dayalı olmayan, gelişi katma değere bağlı olmayan her döviz beşik gibi sallanan ekonomimize yeni bir yük olacaktır” ifadelerini kullandı.

 

Bu Paranın Bir de Çıkışı var

Şuan ülkenin kasasını “ödünç” dolarla doldurulduğunu vurgulayan Bakırlıoğlu şunları söyledi: ”Şuanda mevduat faizleri yabancı yatırımcı için oldukça cazip olduğu için sıcak para, yurtdışından Türkiye'ye geliyor. Burada dolarını Türk lirasına çevirip, yüksek faizli ve düşük değerli tahvile parasını yatırıyor.  Hikayenin iyi kısmı Merkez Bankası’nın kasasına dolar doldurması. Hikayenin kötü sonu ise havadan nem kapan yabancı sermayenin, kazancı yeterli bulup getirdikleri her bir milyar dolar için yanlarında bir milyar iki yüz milyon dolar ile yurt dışına çıkması. İşte hikayenin bizim için kötü olan kısmı burada başlayacak. Yüksek faizle ülkeye para çekerken; bu paranın çıkışını da unutmamak lazım. “

 

Emekli, Asgari Ücretli ve Dar Gelirli Perişan

Faiz farkından sağlanan getiri; yüksek faizin verildiği para biriminin değer kaybetmesi demek olduğuna dikkat çeken Bakırlıoğlu “Enflasyonla mücadele için sadece faiz üzerinden bir çözüm üretirsek; 2025 sonuna kadar bütçede faiz giderleri tahminen milli gelirin %4,5’ine kadar çıkabilir. Katma değer üretmeyip; bir havuzdan diğer havuza para transferiyle ilerlemeye devam edersek yönetilmesi zor bir sıcak para stoğu ve artan döviz ihtiyacı ile mücadeleye etmeye yeniden başlarız.  Şuandaki mevduat faizi yurtdışı yatırımcısı için çok cazipken; asgari ücretliyi, emekliyi, memuru ve dar gelirliyi perişan ediyor. Yurttaşlarımızın birikimi pul oluyor. Ülke piyasasını daha ne kadar yurtdışından medet umduğunuz döviz ile döndüreceksiniz? “ dedi.