"TÜRKLER BUNU NASIL YAPTI?"

İngiltere merkezli alternatif havacılık dergisi Hush-Kit ise bugün yayınladığı analizinde F-35'ler yerine KAAN'ı ABD'nin hiçbir ülkeye satmadığı beşinci nesil F-22 uçaklarıyla karşılaştırdı.

"TÜRKLER BUNU NASIL YAPTI?"

İngiltere merkezli alternatif havacılık dergisi Hush-Kit ise bugün yayınladığı analizinde F-35'ler yerine KAAN'ı ABD'nin hiçbir ülkeye satmadığı beşinci nesil F-22 uçaklarıyla karşılaştırdı. F-22 uçakları ABD tarafından henüz sınır ötesinde kullanılmadı ancak geçtiğimiz yıl bu uçaklar Çin'in casus balonlarını düşürmüştü. Washington yönetimi ayrıca bu uçakları henüz hiçbir ülkeye de satmadı. Hush-Kit'te yer alan analizin henüz ilk cümlesinde beşinci nesil savaş uçağı üretmenin çok zor bir süreç olduğu hatırlatılarak "Türkiye nasıl oluyor da 5'inci Nesil Avcı Uçağının prototipini geliştiriyor ve uçuruyor? ABD şimdiye kadar Rusya ve Çin ile deneysel bir rekabet halindeyken şimdi sürece Türkler de dahil oldu" ifadesini kullandı.

SON DAKİKA HABERİ: KAAN'ı F-22 ile karşılaştırdılar! 'Türkler bunu nasıl yaptı?'

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından yürütülen proje kapsamında üretilen milli muharip uçağı KAAN, geçtiğimiz hafta ilk uçuşunu gerçekleştirdi. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, KAAN’ın uçuşunda 13 dakika havada kaldığını, 8000 feet irtifada 230 knot hıza ulaştığını söyledi. Kotil, Ekim 2023'te Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada 2028 yılında Hava Kuvvetlerine 20 uçak teslim edilebileceğini söylemişti. Ancak savaş uçağının seri üretiminin ne zaman başlayacağına dair güncel bir açıklama kaydedilmedi. İlk uçuşun ardından konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KAAN'ı Amerikan savaş uçağı F-16'ya benzeterek, "KAAN aynı F-16 gibi. Türkiye, kendi beşinci nesil savaş uçağını üretme yolunda çok kritik bir eşiği daha geride bıraktı" dedi. Beşinci nesil savaş uçakları, en gelişmiş savaş uçakları olarak kabul ediliyor.